AW-320672722
אמונות וסמלים לשמירה והגנה מפני עין הרע קיימים בכל התרבויות ולכולם אותה מטרה: ליצור תחושת ביטחון ושליטה. המוכרת ביותר היא החמסה המעוטרת, אביזר עתיק מאד, אשר הפך לקמע ותיק ומיועד לשמירה והגנה מפני עין הרע ולהקניית תחושת ביטחון והגנה.
מה מקורה של החמסה?
בתרבות המוסלמית מייצגת החמסה החגיגית יד, כשחמש אצבעותיה מסמלות את חמשת עמודי האסלאם: הכרזת האמונה, התפילה, הצדקה, הצום והעלייה לרגל. וכיצד אומצה ביהדות?
אחת הסברות לסיבה שהחמסה המעוצבת הפכה לסממן מרכזי בקרב יהודים בארצות ערב, היא היותה של היד סמל רב משמעות גם ביהדות. במקרא נקשרת היד לעוצמת האלוהות, ובהמשך הזכירה כף היד הפרושה את ידי הכוהנים המברכים את קהל המאמינים.
עם זאת, ישנם חוקרים הטוענים שהחמסה, שפירושה בערבית “חמש”, נולדה כבר בזמנים הפרהיסטוריים, כשהאדם הקדמון ראה ביד דבר משמעותי וצייר ידיים או הטביע את כפות הידיים על קירות מערות.
ניתן למצוא חמסות בתכשיטים, תליונים ומחזיקי מפתחות אך השימוש הנפוץ ביותר הוא בתלייתן על הקיר. מנהג תליית החמסה על הקיר מייצג את רעיון השמירה וההגנה מכל פגע רע על יושבי הבית והגנה מפני לשון הרע.
החמסה מופיעה לרוב במבנה סימטרי, בו הבוהן והזרת זהות ומקבילות זו לזו, אם כי קיימות גם חמסות המעוצבות בצורות מדויקות יותר מבחינה אנטומית.
יש שמבחינים בין חמסה יהודית שאצבעותיה פונות מעלה וחמסה מוסלמית שאצבעותיה פונות מטה.
נוסף על כך, לפי חז”ל הנרות מקדשים את השלווה והשלום בבית בכך שמסמלים את הבעל והאישה.
ישנן חמסות מעוטרות אשר עשויות מחומרים שונים, חמסה מנירוסטה, חמסה ממתכת, חמסה מעץ, חמסה מזכוכית וחמסה מנחושת.
נוסף על כך החמסות מעוצבות בשלל סגנונות כמו חמסות מצוירות, חמסות חרוטות, חמסות ירושלים, חמסה צרובה, חמסה צבעונית, חמסה מודרנית, חמסה חלקה, חמסה כסופה, חמסה מנורה ועוד.