AW-320672722
כאשר אנו מתיישבים בשולחן הקידוש החגיגי, נוכל מיד להבחין בחלת השבת המכוסה במפית יפה ורקומה. כיסוי חלת השבת הינו מנהג יהודי נפוץ אשר מקיימים בימי השבת ובימי החג. כיסוי החלה המהודר מקנה לשולחן את אווירת החגיגיות והקדושה, ומזכיר לסועדים כי השבת החלה ויומיים של מנוחה וקדושה לפניהם.
המנהג לכסות את החלה הינו עתיק ומקורו בדין בתלמוד “אין מביאין את השולחן (שולחן קטן שעליו נמצא הלחם) אלא אם כן קידש, ואם הביא – פורס מפה ומקדש”. בעבר, כיסוי החלה היה מיריעת בד או עור וכיום התפתח לכיסויים חגיגיים ולכיסויי חלה רקומים ומקושטים.
מנהג כיסוי החלה התפתח מסיבות שונות. ראשית, אנו מכסים את החלה לזכר תקופת נדודינו במדבר שבה בני ישראל ניזונו מן המן שירד בכל יום מן השמיים. כיסוי החלה החגיגי מסמל את שתי שכבות הטל בהן ניתן המן, על מנת לשמור על טריותו. אני מניחים את החלה בין שתי עטיפות, קרש חיתוך או מפית למטה וכיסוי החלה המעוטר מלמעלה.
שנית, ישנן ברכות שונות לסוגי מזון שונים וישנה היררכיה לפיה נדרש לברך עליהם ולאכול אותם. מיני תבואה ובהם הלחם, נדרשים להאכל לפני הענבים (היין). לפיכך, אנו מכסים את החלות בכיסוי החלה כדי שלא “לביישן” בשל העובדה ששותים את היין לפני אכילת הלחם.
ולבסוף, חשיפת החלות במהלך הקידוש, על ידי הסרת כיסוי החלה המהודר, מדגישה את המנהג שהארוחה מתחילה רק לאחר הקידוש ובגללו.
נוסף על כך, לפי חז”ל הנרות מקדשים את השלווה והשלום בבית בכך שמסמלים את הבעל והאישה.
כאשר אבותינו נדדו במדבר ארבעים שנה, הם ניזונו מהמן שירד מהשמים. ואילו ביום שישי, נפלה מנת מן כפולה, אחת לשישי ואחת לשבת. לזכר מנת המן הכפולה, אנו מכסים שתי חלות בכיסוי החלות המקושט.
כיום לכיסויי החלה מעוצבים בשלל עיצובים וסגנונות ומהווים קישוט משמעותי לשולחן השבת.
מגוון הכיסויים רחב וכולל כיסוי חלה רקומה, כיסוי חלה מרקמת יד, כיסוי חלה מצוירת, כיסוי חלה חלקה. בנוסף, ישנם סגנונות עיטורים שונים לכיסויים, למשל כיסוי חלה ירושלים, כיסוי חלה רימונים, כיסוי חלה כסוף, כיסוי חלה זהוב, כיסוי חלה צבעוני, כיסוי חלה בהיר וכיסוי חלה כהה.
כיסויי החלה עשויים גם מחומרים שונים, ישנם כיסויי חלה מפשתן, כיסוי חלה מבד עבה וכיסוי חלה מרקמה מלאה.