AW-320672722
כשם שכניסת השבת מצוינת בטקס של אמירת ברכות שמלוות בשתיית יין בכוס הקידוש, כך קורה גם ביציאת השבת.
טקס זה, מכונה הבדלה משום שהוא מציין את המעבר בין שני זמנים שאנו מבדילים ביניהם – שבת וחול.
תוכן הברכה מכיל קריאה לישועה, כנראה כביטוי לקושי שכרוך בפרידה ממנוחת השבת ומקדושתה והמעבר לימי החול, ובקשת הצלחה לשבוע העבודה שנפתח עם יציאת השבת.
לאחר הפסוקים נאמרת ברכה על היין, ברכה על בשמים והרחתם וברכה על האש והתבוננות בידיים.
הרחת הבשמים מוסברת בדרך כלל כעונה על הצורך לחזק את הגוף בעקבות הפרידה מהשבת, או הפרידה מן ‘הנשמה היתֵרה‘ – כוח רוחני מיוחד שמוענק לאדם, על פי המסורת, בשבת, ונלקח ממנו ביציאת השבת.
לצורך ה‘בשמים‘ מקובל להשתמש בצמח ריחני (כגון הדס) או תבלינים ריחניים. באתר מופיעים בשמים בשקית רקומה או כלים לבשמים בתוכם ניתן לשים אותם ולהעצים את חווית ההבדלה.
ברכת האש והשימוש בה קשורים למסורת לפיה האדם הראשון גילה את היכולת ליצור את האש במוצאי שבת. השימוש באש בהבדלה מבטא גם את המעבר ליום חול, שכולל את האפשרות להבערת אש, שאסורה בשבת.
ערכות הבדלה מכילות נר הבדלה מעוצב, מחזיק לבשמים ובחלקם גם כוס קידוש מעוצבת. סט ההבדלה המעוצב מיועד לנסיעות ויכול לשמש כמתנה מודרנית בעלת זיקה ליהדות.
ברכת בורא פרי הגפן היא הברכה הראשונה ויש הנוהגים (בעיקר בקרב קהילות ספרד) שכל הקהל פורץ בצחוק רם לאחר ברכה זו, בתור סגולה לשבוע משמח.
מי שלא היה לו יין או מסיבה אחרת לא הבדיל במוצאי שבת, יכול להבדיל עד יום שלישי. במדינות הצפון, כמו נורווגיה, נוהגים בחודשי הקיץ להבדיל ביום ראשון בבוקר כיון שהשבת יוצאת בשעה מאוד מאוחרת.
סט ההבדלה המעוטר מכיל נר, כלי בשמים וכוס קידוש אשר משמשים יחד לקיום מצוות שלושת הברכות הראשונות בהבדלה: ברכת בורא פרי הגפן, ברכת הריח וברכת בורא מאורי האש.